luni, 14 noiembrie 2011

INFLAȚIA ȘI EVOLUȚIA PREȚURILOR

Inflaţia reprezintă o creştere generalizată şi durabilă a preţurilor de consum, creştere diferenţiată însă pe categorii de bunuri, pe servicii, factori de producţie, pe variate pieţe teritoriale.
Rata inflaţiei exprimă  procentul de creştere a nivelului preţurilor într-o perioadă dată.
Rinfl =(PNBn - PNBr) / PNBr  x 100   
Rinfl = IP (%) – 100 %
unde:
Ri – rata inflaţiei
IP – indicele general al preţurilor.
Rata inflaţiei poate fi  calculată şi exprimată, din punct de vedere temporal, sub diverse forme:
§  rata lunară a inflaţiei arată creşterea preţurilor de consum într-o lună, faţă de luna precedentă.
§  rata medie lunară a inflaţiei exprimă media creșterilor lunare ale preţurilor. Se calculează ca o medie geometrică a indicilor lunari ai preţurilor de consum cu bază în lanţ, din care se scade 100.
§  rata anuală a inflaţiei surprinde creşterea medie a preţurilor de consum într-un an faţă de anul precedent. Se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele mediu al preţurilor dintr-un an şi cel al anului precedent, din care se scade 100.
§  rata inflaţiei la sfârşitul anului reprezintă creşterea preţurilor de consum în luna decembrie a unui an faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Această rată se calculează pe baza produsului indicilor lunari cu bază în lant raportaţi la 100, din care se scade 100%.
§  rata anualizată a inflaţiei estimează creşterea anuală a preţurilor pe baza creşterilor lunare de preţuri din primele 2-8 luni ale anului.
Creşterea inflaţionistă a preţurilor presupune o sporire a preţurilor naţionale mai puternică decât cea a preţurilor internaţionale, o asemenea creştere având efecte economice şi sociale patologice pentru ansamblu economiei naţionale:
  •   Diminuarea puterii de cumpărare a monedei - deprecierea banilor
  •   Inflaţia deblochează sau poate bloca mecanismul economic eliminând unele agenţi economici producători.
  •   Inflaţia favorizează înclinaţia spre consum şi pe debitor, şi restricţionează înclinaţia spre economii  şi pe  creditor.
  •  Declanşarea proceselor inflaţioniste accentuează oscilaţiile cursurilor valutare, cu efecte negative pentru economiile naţionale.


Indicele general al preţurilor pentru un bun/ serviciu sau pentru un coş de bunuri şi servicii este raportul procentual între preţul actual şi preţul de bază, respectiv raportul dintre suma preţului şi cantităţii de bunuri/ servicii aferentă coşului:
 IP = p1 / p0 x 100
Simultan cu creşterea generalizată a preţurilor are loc şi o scădere a puterii de cumpărare a banilor.

Indicele puterii de cumpărare: raport invers al indicelui preţurilor de consum, permite cuantificarea cantităţii de bunuri şi servicii care pot fi achiziţionate cu o unitate monetară.
IPC = ( 1 / IP) x 100
Indicele puterii de cumpărare a câştigului salarial al familiei (ISR): dinamica salariului real în perioada analizată se poate calcula fie corectând indicele salariului nominal cu indicele preţurilor:

Indicele preţurilor producătorilor (IPP) are la bază înregistrarea preţurilor la prima tranzacţie semnificativă între agenţii economici, fiind un indice de preţ de tip Laspeyres.



Indicele preţurilor de consum (IPC) are la bază supravegherea evoluţiei preţurilor la vânzarea către consumatorul final. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui coş de consum stabilit periodic, pe baza unei anchete amănunţite cu privire la nivelul şi structura consumului populaţiei.
Indicele anual al prețurilor de consum, indice cu ponderare variabilă (de tip Paasche) sau structura actuală a consumului, indicele costului vieţii (ICV).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariul tau! Vei primi un raspuns in cel mai scurt timp!