miercuri, 16 noiembrie 2011

SITUAȚIA FINANCIAR – VALUTARĂ

SITUAȚIA FINANCIAR – VALUTARĂ
Cursul de schimb valutar este raportul cantitativ dintre două monede care se stabileşte pe piaţa valutară. Prin curs valutar sau curs de schimb se înţelege „preţul” unei unităţi monetare naţionale sau internaţionale exprimat într-o altă monedă cu care se compară valoric, respectiv preţul la care o moneda naţională poate fi schimbată cu o altă monedă naţională ori internaţională.

Rezerva valutară: este stocul de valute deţinută de banca centrală în vederea realizării posibilelor intervenţii pe piaţa valutară în caz de nevoie, pentru a temperarea evoluţiei cursului valutar şi pentru a evita crizele valutare, prin vânzări de valută în cazul unei deprecieri bruşte a monedei naţionale sau prin cumpărări de valută în cazul unor aprecieri bruste.

Rata dobânzii este preţul plătit pentru a dispune timp de un an de 100 unităţi monetare. Ea reprezintă raportul procentual dintre mărimea absolută a dobânzii anuale plătite şi creditul acordat. Dobânzile la depozitele internaţionale, pe o perioadă de până la 12 luni se determină:
D =K x Rd x Nz / (360 x 100)             
unde:
D – mărimea dobânzii în cifre absolute;
K – capitalul împrumutat;
Rd – rata dobânzii;
Nz – numărul exact de zile ale perioadei de constituire.

Creditul, este suma de bani sau alte valori pe care o persoană numită creditor o acordă unei alte persoane, numita debitor, pe o anumita perioadă de timp, contra unei dobânzi, şi care urmează a fi restituita la anumite termene, numite scadenţe. Printre elementele obligatorii ale unui credit se găsesc: suma creditului, dobânda, perioada pentru care e contractat creditul, modalitatea de rambursare - constantă sau degresivă, garanţii, giranţi, termene de rambursare.
Datoria externă cuprinde totalitatea împrumuturilor angajate de guvern, persoane juridice sau fizice rezidente în raporturile lor cu străinătatea.
Datoria externă în interpretarea Băncii Mondiale cuprinde: sumele datorate unor creditori publici şi privaţi, în valută străină, bunuri sau servicii pe o perioadă de rambursare mai mare de un an; sumele datorate de persoane private garantate de autoritatea publică.
Indicele datoriei externe analizează în dinamică datoria externă:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iti multumesc pentru comentariul tau! Vei primi un raspuns in cel mai scurt timp!