sâmbătă, 12 noiembrie 2011

RITMUL DE CREȘTERE ECONOMICĂ

RITMUL DE CREȘTERE ECONOMICĂ
Ritmul de creştere economică poate fi măsurat cu ajutorul următorilor indicatori: PIB pe cap de locuitori, dinamica reală a PIB-ului, rata creşterii economice.


PIB pe cap de locuitor
Indicatorul este util în exprimarea diferitelor aspecte ale nivelului de dezvoltare economico–socială, în caracterizarea performanţei economice interne şi/sau externe a unei economii naţionale, în ierarhizarea internaţională a statelor lumii în funcţie de un criteriu analitic.
Indicatorul PIB pe cap de locuitori este unul reprezentativ pentru a determina creşterea economică, sub forma unui proces cantitativ complex, care vizează sistemul economic în ansamblul său şi în dinamica sa..
§  Creştere economică zero vizează situaţia în care rezultatele economice abordate şi populaţia totală sporesc în acelaşi ritm, nivelul rezultatelor pe locuitor rămânând constante.
§  Creşterea economică negativă vizează acea situaţie în care rezultatele macroeconomice pe locuitor au o tendinţă de scădere, menţinându-se însă sub control o serie de corelaţii fundamentale de echilibru, ceea ce presupune compromisuri rezonabile în planul eficienţei economice şi al bunăstării sociale.
§  Dezvoltarea economică surprinde modificările calitative din fizionomia şi structura economiei naţionale, din nivelul de trai.
§  Cresterea economică durabilă este legată de dezvoltarea durabilă şi susţine pe termen lung stabilitatea economică şi progresul uman, un concept complex care integrează semnificaţii economice, ecologice şi sociale.

Dinamica reală a PIB se determină sub forma
 IPIBr = IPIBn /D = (PIB1 / PIB0 )/D
Pentu a calcula dinamica reală a PIB-ului, utilizăm deflatorul produsului intern brut, care se calculează ca raport între produsul intern brut exprimat în preţuri curente (P.I.B.crt) şi produsul intern brut exprimat în preţuri comparabile (P.I.B.comp), unde preţurile comparabile sunt preţurile curente corectate cu indicele preţurilor.
D =P.I.B.crt/ P.I.B.comp  

Rata creşterii economice (g), măsura creşterii economice, este raportul procentual al diferenţei dintre PIB real din anul curent şi PIB real din anul de bază, respectiv PIB real din anul de bază: g = (PIB r1 – PIB r0)/ PIB r0 * 100.
O variantă mai simplă de calcul consideră diferenţa între PIB nominal din anul curent şi PIB nominal din anul de bază, respectiv PIB nominal din anul de bază: g = (PIB t1 – PIB t0)/ PIB t0 * 100.

Un comentariu:

Iti multumesc pentru comentariul tau! Vei primi un raspuns in cel mai scurt timp!